Електронна реєстрація в заклади дошкільної освіти
Умови приймання дітей до закладів загальної середньої освіти
Роз'яснення нових положень про повну загальну середню освіту і як зміниться освіта у місті Умань
Веб-сайт Державної служби якості освіти України
is bluehost good

Тиждень української писемності та мови

За усталеною роками традицією, напередодні Дня української писемності та мови, що відзначається всією прогресивною громадськістю світу 9 листопада, у закладах загальної середньої освіти міста проводиться Тиждень української мови.

З метою виховання любові до рідної мови та розуміння її значення у житті людини, у період з 5 по 9 листопада 2018 року у школах відбулося багато різнопланових та змістовних заходів.

Розпочався Тиждень проведенням урочистих лінійок, присвячених Дню української писемності та мови. За участю вчителів-класоводів, класних керівників, бібліотекарів, учнів та їх батьків організовано тематичні виставки художньої, наукової, публіцистичної літератури «В джерелах слова-душі криниця», вернісажі стіннівок кросвордів, ребусів «Ти наше диво калинове, кохана материнська мово».

1

1

Цікаво і змістовно проведено відкриті уроки української мови та літератури, уроки-подорожі «Стежками української народної творчості», виховні години «Солов’їна наша мова», «О мово рідна, дивовижна пісня», бесіди про значення мови в житті суспільства та культуру мовлення «Моя мова калинова», «Слово в душі - душа в слові», інформаційні хвилинки, відеопрезентації мовних проектів «І там, де звучить рідна мова, живе український народ».

1

1

Учні шкіл взяти участь у конкурсі читців - декламаторів «У рідному слові велика сила», мовно-літературній вікторині «Живий народ, що мав своє письмо», інтелектуальній грі-конкурсі «Мова українська, мова солов’їна», конкурсі малюнків «Я мову намалюю фарбами», брейн - рингу «Юні мовознавці», мовознавчих турнірах, квест-іграх, караоке «Пісні моєї душі».

1

Глибоке змістове наповнення мали мовно-практична конференція «Писемність і мова: історія і сучасність», прес-конференція «З історії української писемності», літературні читання «Слово, чому ти не твердая криця?», в яких взяли участь учні 10-11 класів шкіл міста.

Незабутніми для учнів та вчителів стали зустрічі з літературними митцями уманщини - письменницею Мариною Павленко та поетом Петром Поліщуком, доцентом кафедри української мови та методики її навчання УДПУ імені П. Тичини Василем Денисюком.

З метою утвердження статусу української мови як державної, піднесення її престижу, 9 листопада 2018 року у закладах загальної середньої освіти міста проведено Всеукраїнський радіодиктант національної єдності та І (шкільний) етап XІХ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, в якому взяли участь 5982 учні 3-11 класів 16 шкіл міста. В цей урочистий день вчителі та учні змогли долучитися до акції «Одягни вишиванку».

1

Заходи, приурочені до Дня української писемності та мови, сприяли вихованню у молодого покоління українців поваги до мови свого народу та своєї Батьківщини.



 



 

 

 

 

 

 

Управління освіти та гуманітарної політики Уманської міської ради © 2023

Offcanvas