Електронна реєстрація в заклади дошкільної освіти
Умови приймання дітей до закладів загальної середньої освіти
Роз'яснення нових положень про повну загальну середню освіту і як зміниться освіта у місті Умань
Веб-сайт Державної служби якості освіти України
is bluehost good

Функціонування груп продовженого дня у закладах загальної середньої освіти у 2019 році

Відповідно Порядку та умов надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 14.01.2015 року №6, оплата праці педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, інклюзивно – ресурсних центрів та шкільних підрозділів навчально- виховних комплексів здійснюється за рахунок коштів освітньої субвенції державного бюджету. До формульного розрахунку коштів субвенції на 2019 рік, враховуючи численні пропозиції, на відміну від попередніх років, Міністерством фінансів України було включено коефіцієнт поділу класів на групи (крім поділу на три групи у спеціалізованих школах з іноземною мовою), кошти на виплату заробітної плати асистентам вчителя та педагогічним працівникам інклюзивно- ресурсних центрів. Проте, через відсутність у формулі видатків на оплату індивідуального навчання учнів (станом на 01.01.2019 року на індивідуальному навчанні знаходиться 89 учнів, 741 оплачувана година тижневого навантаження, 41,17 ставок педагогічних працівників з місячним фондом оплати праці 405,9 тис. грн , видатків на оплату праці вихователів груп продовженого дня (32 штатні одиниці з місячним фондом оплати праці 250,0 тис грн.), коштів на виплату підвищень за тип закладу, до кінця року існує дефіцит коштів на оплату праці , орієнтовна сума якого складає 2 млн 512 тис грн.

Відповідно коментарів авторів нової формули розподілу коштів освітньої субвенції, мережа ліцеїв, гімназій та колегіумів, а також кількість груп продовженого дня - питання місцевих органів влади.

Кількість груп продовженого дня, а відповідно і штатних одиниць вихователів груп продовженого дня, затверджується на початок кожного навчального року додатком до рішення виконавчого комітету «Про затвердження фактичної мережі навчальних закладів освіти Уманської міської ради»

У 2018 році частина дефіциту коштів освітньої субвенції покривалась коштами міського бюджету, а саме заробітна плата вихователів груп продовженого дня виплачувалась за рахунок коштів міського бюджету (32 ставки вихователів, фонд оплати праці на рік становив 2 млн 700 тис грн) та проведено перерозподіл кошторисних призначень з інших видатків на суму 557 тис 100 грн. У 2019 році, через необхідність погашення кредиторської заборгованості за 2018 рік у загальній сумі 8 млн грн та забезпечення поточних і капітальних видатків з утримання закладів освіти, міський бюджет не в змозі покривати дефіцит коштів державного бюджету.

З метою економного і раціонального використання бюджетних коштів та посилення фінансово-бюджетної дисципліни по закладах відділу освіти Уманської міської ради на 2019 рік, відділом освіти розроблено та затверджено ПЛАН ЗАХОДІВ, впровадження якого дасть змогу уникнути кредиторської заборгованості з виплати заробітної плати та погасити дефіцит кошторисних призначень коштів освітньої субвенції державного бюджету. Один з його пунктів: «З 01.09.2019 року за рахунок фінансування бюджетними коштами планується залишити групи продовженого дня для дітей пільгових категорій. Решта груп продовженого дня будуть функціонувати за кошти інших джерел, не заборонених законодавством». Наказом відділу освіти від 25.03.20149 року № 30/01-16 «Про незабезпеченість видатками на виплату заробітної плати педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти» на керівників закладів освіти покладена персональна відповідальність за освітню, фінансово- господарську діяльність закладу, виконання кошторису. Керівники зобов’язані провести роз’яснювальну роботу серед педагогічних колективів та батьківської громадськості про практику функціонування платних груп продовженого дня за кошти інших джерел, не заборонених законодавством та у термін до 24.05.2019 року попередити педагогічних працівників, що працюють у групах продовженого дня про зміну істотних умов праці.



 



 

 

 

 

 

 

Управління освіти та гуманітарної політики Уманської міської ради © 2023

Offcanvas