Електронна реєстрація в заклади дошкільної освіти
Умови приймання дітей до закладів загальної середньої освіти
Роз'яснення нових положень про повну загальну середню освіту і як зміниться освіта у місті Умань
Веб-сайт Державної служби якості освіти України
is bluehost good

Семінари-тренінги для вчителів, які будуть працювати з учнями 1-х класів за новим Державним стандартом початкової освіти у 2020/2021 навчальному році

2018/2019 навчальний рік для освітян нашої країни був надзвичайно важливим і відповідальним, адже 1 вересня 2018 року стартував новий етап у реформуванні сучасної української освіти та створенні Нової української школи - школи XXI століття, основними засадами якої є переорієнтація навчання із засвоєння величезної суми знань на освоєння компетентностей та вмінь їх практичного застосовування; формування ставлень та цінностей, навичок для вирішення життєвих проблем.

Нова українська школа - це школа, в якій панують співпраця та взаєморозуміння між усіма учасниками освітнього процесу та батьками, прислухаються до думки кожного учня, вчать критично мислити та бути відповідальними громадянами. Це безпечне місце для дитини, де створено атмосферу довіри і взаємоповаги, де немає насильства та дискримінації.

Основною рушійною силою в системі освіти є вчитель, без якого будь-які зміни будуть неможливими. Найвідповідальніші завдання Нової української школи зможе виконати лише той педагог, який не тільки добре професійно підготовлений, а й здатний упродовж життя підвищувати свій рівень професійної компетентності та педагогічної майстерності.

З метою підготовки вчителів до впровадження реформи, відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 15.01.2018 № 34 «Про деякі організаційні питання щодо підготовки педагогічних працівників для роботи в умовах Нової української школи», наказу комунального навчального закладу «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради» від 17.05.2019 № 66/01-06 «Про проведення навчальних сесій та семінарів з підготовки педагогічних працівників закладів освіти області до роботи в умовах Нової української школи», наказу відділу освіти від 21.05.2019 № 53/01-16 «Про підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти міста для роботи в умовах Нової української школи» у період з 03 по 14 червня 2019 року на базі Уманської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3 (директор Пікалюк А.І.) проведено очну сесію з курсової підготовки вчителів початкових класів, які будуть працювати з учнями 1-х класів за новим Державним стандартом початкової освіти у 2020/2021 навчальному році.

Навчання відбувалося у формі семінарів-тренінгів, які проводили регіональні тренери методист з навчально-виховної роботи методичного кабінету відділу освіти Осіяненко Н.М. та заступник директора з навчально-виховної роботи Уманської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 11 ім. М.П. Бажана Миколайко О.В., які цікаво та змістовно організували роботу з учасниками, використавши інтерактивні форми активного навчання, що сприяло глибокому засвоєнню знань та формуванню практичних умінь з питань організації освітнього процесу з учнями початкових класів в умовах Нової української школи.

1

1

Під час проведення очної сесії учасники семінарів-тренінгів детально опрацювати зміст Концепції Нової української школи, нового Державного стандарту початкової освіти, Типової та модельної навчальних програм; ознайомились з чинниками якісної сучасної освіти, новими професійними ролями вчителя, особливостями розвитку дітей 6-7- річного віку та практикою проведення «ранкових зустрічей», основними принципами «Педагогіки партнерства», основами інклюзивної освіти, особливостями організації освітнього середовища, забезпечення тематичного та діяльнісного підходів до організації інтегрованого навчання, оцінювання навчальних досягнень учнів.

Особливий інтерес у вчителів викликала тема «Гра по-новому навчання по - іншому з LEGO», під час вивчення якої були практично засвоєні питання щодо використання освітнього потенціалу гри з LEGO, методик компетентнісного навчання «Шість цеглинок», роботи з LEGO System та проектної діяльності учнів.

1

1

Під час семінарів-тренінгів вчителі брали активну участь у обговоренні питань, що розглядалися, шляхом участі у «Керованій лекції», «Мозковому штурмі», інтерактивних вправах «Криголам», «Джигсоу»; виконували цікаві завдання під час проведення «Ранкового кола»; вчилися створювати «Асоціативний кущ», «Сенкан»; порівнювали матеріал за допомогою «Діаграми Венна»; працювали з таблицею «Знаю. Хочу дізнатися. Дізнався»; ознайомилися з методикою створення правил класу та проведення кінезіологічних вправ, руханок; ділилися своїми враженнями від занять у «Щоденнику вражень» та виконували цікаву практичну роботу із створення лепбуку, інтелект-карти.

1

1

Навчання пройшло у теплій та дружній атмосфері. Працюючи у інтерактивних локаціях, учасники семінарів-тренінгів старанно працювали, генерували креативні ідеї, активно включалися у роботу під час проведення керованих лекцій, дискусій та презентацій, проявляли творчий підхід до вирішення поставлених завдань, виконання практичних завдань, вправ та рольових ігор, що сприяло підвищенню фахового рівня та професійної майстерності вчителів початкових класів.



 



 

 

 

 

 

 

Управління освіти та гуманітарної політики Уманської міської ради © 2023

Offcanvas