Електронна реєстрація в заклади дошкільної освіти
Умови приймання дітей до закладів загальної середньої освіти
Роз'яснення нових положень про повну загальну середню освіту і як зміниться освіта у місті Умань
Веб-сайт Державної служби якості освіти України
is bluehost good

Тиждень української писемності та мови

Рідна мова – одне із найцінніших багатств, яке з прадавніх часів і до сьогодні передається від старшого покоління українців до молодшого. Вона є душею нації, її генетичним кодом, безцінним скарбом, яким по праву пишається наш народ.

З метою утвердження статусу української мови як державної, піднесення її престижу, виховання любові та розуміння її значення у житті людини, за усталеною роками традицією, напередодні свята, що відзначається всією прогресивною громадськістю 9 листопада, у закладах загальної середньої освіти міста проводиться Тиждень української писемності та мови.

У період з 4 по 8 листопада 2019 року у закладах освіти відбулося багато різнопланових та змістовних заходів. Напередодні свята української писемності та мови, 8 листопада, у закладах загальної середньої освіти міста проведено урочисті лінійки, Всеукраїнський радіодиктант національної єдності та І (шкільний) етап Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, в якому взяли участь 5268 учнів 3-11 класів 16 шкіл міста. Також у цей урочистий день вчителі та учні змогли долучитися до щорічної акції «Одягни вишиванку».

1

Упродовж Тижня проведено багато різнопланових та цікавих заходів. За участю вчителів-класоводів, класних керівників, бібліотекарів, учнів та їх батьків організовано тематичні виставки художньої, наукової, публіцистичної літератури «Слова… В нас мудрість вічна і любов жива», «З історії виникнення письма», вернісажі стіннівок кросвордів, ребусів «Ти наше диво калинове, кохана материнська мово».

1

Цікаво і змістовно проведено відкриті уроки української мови та літератури, відеоуроки «Від Нестора літописця до ХХІ століття», уроки-подорожі «Стежками української народної творчості», години спілкування «Мовний етикет», «Мова – душа українського народу», виховні години «Рідна мова в рідній школі», «Моя мова калинова», «Слово в душі – душа в слові», мовно-літературний калейдоскоп «Збагати своє мовлення: прадавні українські слова», радіопередача про життя печерського святого Нестора Літописця, бесіди про значення мови в житті суспільства та культуру мовлення «Моя мова калинова», інформаційні хвилинки «Слово в душі - душа в слові», відеопрезентації мовних проектів «І там, де звучить рідна мова, живе український народ».

1

Учні шкіл з цікавістю та неабияким інтересом взяли участь у конкурсах читців - декламаторів «Волошкові очі у моєї мови», малюнків «Я мову намалюю фарбами», мовознавчих інтелектуальних вікторинах «Веселкова наша мова», поетичному марафоні «Наша мова солов’їна», усному журналі «Поети і письменники про рідну мову», брейн-рингах, мовознавчих турнірах, квест-іграх, караоке, а також долучилися до участі у поетичному коктейлі «Звучи, наша мово, над світом крилатим».

1

Глибоке змістове наповнення мали і позакласні заходи: відео-челендж «Чистота мови – чистота нації», захист проектів «Читати – це модно!», мовна вітальня «Чистота мови – чистота душі», літературний вернісаж «Напишу свої рядочки на осінньому листочку», арт-платформа «Лунай, прекрасна наша мово!», літературна інсталяція «Молитва до мови», мовні баталії «Пан Суржик наступає», лінгвістична дуель «У ріднім слові цілий світ» та лінгвістичний турнір «До рідного слова торкаюсь душею», літературно-музична композиція «О рідна мово, скарбе мій!», свято «Найкраща мова – рідна».

1

Заходи, приурочені до Дня української писемності та мови, сприяли вихованню у молодого покоління українців поваги до мови свого народу та своєї Батьківщини.



 



 

 

 

 

 

 

Управління освіти та гуманітарної політики Уманської міської ради © 2023

Offcanvas