Електронна реєстрація в заклади дошкільної освіти
Умови приймання дітей до закладів загальної середньої освіти
Роз'яснення нових положень про повну загальну середню освіту і як зміниться освіта у місті Умань
Веб-сайт Державної служби якості освіти України
is bluehost good

Поради батькам, як організувати діяльність дітей дома в період карантину

1

В умовах карантину кожна родина стикається з новими обставинами. Ізоляція – це стрес як для дорослих, так і для дітей, навіть найменших, вони відчувають емоційний стан в родині, як свій особистий, підтримка позитивного світосприйняття діє заспокійливо.

Радимо дотримуватися простих і дієвих порад:

• Дотримуйтесь графіка

Під час карантину важливо підтримувати звичайний розпорядок дня дитини. Щоб у дитини не виникнула спокуса сприймати карантин як канікули і цілий день сидіти перед екраном телевізора чи комп’ютера, але щоб не виник стрес через різку зміну графіка – корисно написати на аркуші паперу або на стікерах докладний розклад дня і повісити його так, щоб дитина постійно його бачила. Важливо, щоб у неї було чітке розуміння і чіткі очікування з приводу того, що буде відбуватися протягом дня - коли буде час для ігор, занять і відпочинку.

• Задовольняти базові потреби

Крім здорової їжі та повноцінного сну, у такий період особливо корисною є фізична активність. Ці речі здаються банальними, але допомагають справлятися навіть з сильними стресами.

• Використовувати гаджети з розумом

Забороняти дитині користуватися гаджетами не варто, але необхідно правильно вибирати для неї контент. Оберайте навчальні програми та канали на Youtube. Розважальні відео повинні відповідати віку дитини.

• Намагатися пояснювати, а не залякувати

Надавайте дитині інформацію про коронавірус, відповідно до її віку. Намагаючись пояснити, не передавайте свою тривогу, не залякуйте дитину шокуючою статистикою, невтішними сценаріями, деталізуючими подробицями.

Придумайте веселий спосіб навчити дитину правильних звичок, щоб дати їй відчуття контролю. Наприклад, ви можете перетворити миття рук на гру.

Підліткам варто допомогти розібратися в інформації, з якою вони зустрічаються, навчити визначати факти та фейки, дотримуватись інформаційного обмеження.

• Намагайтеся не блокувати переживання

Страх – емоція, яка дозволяє вберегти людину від життєнебезпечних вчинків. Цілком нормально під час будь-якої кризи засмучуватися, тривожитися, губитися, лякатися чи злитися. Навіть навпаки – корисно проявляти актуальні емоції, а не приховувати їх.

Не зводьте нанівець дитячі переживання («заспокійливі» висловлювання, на кшталт «Знайшов, про що переживати», «Тебе це взагалі не стосується, йди, пограйся», замініть на «Я розумію, що ти боїшся», «Я бачу, що тобі сумно, я тебе розумію»).

Дозволяйте дитині конструктивно проявляти негативні емоції, це дозволить їй бути в контакті з собою, знизить напругу. При цьому допомагайте дитині виходити з негативного емоційного стану, заохочуйте позитивні емоції.

Наприклад, щоб опанувати негативні емоції, можна зробити мішечок для крику або ж влаштувати битву подушками.

• Акумулюйте позитивні емоції

Акцентуйте увагу на позитиві. Допоможіть дитині займатися тим, що приносить їй задоволення (спорт, творчість, ігри, відпочинок тощо). Намагайтеся згадувати перед сном приємні події з життя або просто подумайте про приємні емоції, що з ними пов'язані.

Перегляньте разом з сім’єю краще мультики чи комедію, не слід переглядати фільми чи відео, що лише підійматимуть рівень тривоги й страху.

• Підтримуйте контакт з друзями і близькими

Для дитини важливо підтримувати контакт з друзями і рідними - це знизить рівень її стресу. Використовуйте месенджери, соцмережі й відеочати.

• Проводьте час разом якісно

Будьте у постійному контакті з дитиною. Поясність дітям, що зараз вимушені умови, коли батьки, навіть перебуваючи вдома, будуть трохи зайняті якусь частину дня. Попередьте, що ви попрацюєте, а потім пограєте разом.

Сімейна ранкова зарядка допоможе зняти стрес і зменшити паніку, а вечірня настільна гра допоможе розважитися, згуртуватися та підняти настрій.

Варто обмежити час на розваги з гаджетами та проводити більше часу по-справжньому разом з дітьми, а не просто в одному приміщенні.

Робіть з дитиною поробки - це хороший спосіб розважити дитину і дати їй можливість проявити свої творчі здібності. Грайте в улюблені іграшки дитини.

Залучайте дитину до роботи по дому, хай її допомога буде посильна для її віку.

• Будьте люблячими та підтримуючими батьками

Залишайтеся співчутливими, доброзичливими та турботливими. Батьківська любов, ласка і доброта вчать дитину найпрекрасніших і найпозитивніших емоцій. Тому перш за все - любіть своїх дітей такими, якими вони є!

• І найважливіше - обов’язково дотримуйтесь правил карантину та будьте здорові!



 



 

 

 

 

 

 

Управління освіти та гуманітарної політики Уманської міської ради © 2023

Offcanvas