Електронна реєстрація в заклади дошкільної освіти
Умови приймання дітей до закладів загальної середньої освіти
Роз'яснення нових положень про повну загальну середню освіту і як зміниться освіта у місті Умань
Веб-сайт Державної служби якості освіти України
is bluehost good

Розвивальне освітнє середовище – шлях до успішного навчання молодших школярів

                  Початок навчання у школі для кожної дитини – це надзвичайно відповідальний етап у житті, який є одночасно радісним і хвилюючим. Адже вона починає усвідомлювати себе школярем і поступово звикає до нових правил шкільного життя, знайомиться з першою вчителькою, однокласниками та класом, де буде навчатися та пізнавати навколишній світ.

                 Які ж умови необхідно створити дитині, щоб вона швидко адаптувалася до шкільного життя, а навчання перетворилося на цікаву мандрівку у незвіданий світ Країни знань?

                 Перш за все, це - освітнє середовище класу, що відповідає віковим особливостям шестирічної дитини, забезпечує їй безпечні та нешкідливі умови перебування у школі та максимально наближеною до групи дошкільного навчального закладу.

                Кімната, де навчатимуться першокласники, повинна приваблювати їх, пробуджувати цікавість та прагнення дізнаватися нове, здійснювати відкриття, розвивати їхні творчі задатки і здібності. Доречно у класі створити центри розвитку, які можна використовувати як під час уроків так і в позаурочній діяльності, такі, як: «Мовленнєвий», «Природничий», «Математичний», «Логічний», «Мистецький», тощо. Також бажано у кожній класній кімнаті обладнати зону відпочинку, необхідну для зняття втоми і психічного напруження у школярів.

               Приємно відзначити, що завдяки спільним зусиллям міської ради, відділу освіти, вчителів та батьків, класні кімнати, де у 2020/2021 навчальному році будуть навчатися учні 1-3 класів, відремонтовані, мають привабливий вигляд та усе необхідне для організації освітнього процесу.

                На вимогу Нової української школи, у класних кімнатах, на зміну традиційному розміщенню парт, вчителями раціонально використовуються різноманітні мобільні утворення для роботи в малих та великих групах, самостійної діяльності, організації виконання завдання на килимку, вільного пересування по класу. Робота на уроці організовується так, щоб забезпечити кожному учневі можливість одночасно займатися різними видами діяльності за власним бажанням та інтересами (вимірювати, досліджувати, розглядати, читати, малювати, виконувати різні завдання) та, не заважаючи одне одному, переходити від одного центру діяльності до іншого.

               З метою забезпечення якісної сучасної та доступної освіти, що передбачає створення відповідного предметно-розвивального освітнього середовища, реформа НУШ підтримана значним фінансовим ресурсом за рахунок субвенції з Державного бюджету (70%) та коштів міського бюджету (30%).

              Так, у 2018 році на закупівлю комплектів сучасних меблів, засобів навчання, дидактичних матеріалів, комп’ютерного обладнання використано кошти у сумі 2 312 485, 00 грн., у 2019 році – 2 417 850, 00 грн. Матеріальна база класних приміщень, в яких у минулому навчальному році навчалися учні 1-2 класів, забезпечена одномісними партами зі стільцем для кожного учня. Робочу зону для кожного вчителя 1-х класів оснащено ноутбуком, комп’ютерним столом та м’яким стільцем, а класні приміщення - шафами для зберігання засобів навчання та дидактичного приладдя.

                  У 2019/2020 навчальному році для 1-х класів НУШ закуплено: друковані засоби навчання, контрольно - вимірювальні інструменти, набори геометричних фігур, квадрат сотенний, терези з набором важків, магнітний прилад «Частки та дроби», логічні блоки Дьєнеша, розвивальні ігри Воскобовича, танграм, муляжі овочів та фруктів, політичний та фізичний глобуси, комплекти стінних та тематичних карт, набір лабораторний демонстраційний та шкільний мікроскоп; для 2-х класів – набори таблиць до основних розділів програмового матеріалу з математики, української мови, інтегрованого  предмету «Я досліджую світ».

                 Для забезпечення якісної освіти у 1-х класах шкіл №№ 3, 5, 9, 11, 14, НВК № 7-колегіум, НВК № 24, які впроваджують проект «Інтелект України», у 2018 році за кошти міського бюджету закуплено 8, а у 2019 році - 5 плазмових телевізорів.

                У відповідності до меморандуму, підписаного МОН України та компанією The Lego Foundation, у минулому навчальному році освітнє середовище 1-х класів забезпечене комплектами Lego Duplo «6 цеглинок» та Lego System, 2-х класів – комплектами Play Box, які активно використовуються вчителями для забезпечення діяльнісних та ігрових методик навчання.

                   У 2020 році на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» передбачено кошти 2 505 796, 00 грн., з них 751 740, 00 грн. з міського бюджету, що будуть спрямовані на закупівлю сучасних меблів, засобів навчання та комп’ютерного обладнання для 1-х класів закладів загальної середньої освіти м. Умані.

                   Робота із створення умов для успішного впровадження нового змісту початкової освіти триває і буде продовжуватись до 2021 року. Її успішна реалізація у закладах загальної середньої освіти м. Умані стала можливою завдяки злагодженій взаємодії всієї міської територіальної громади.

 



 



 

 

 

 

 

 

Управління освіти та гуманітарної політики Уманської міської ради © 2023

Offcanvas