Електронна реєстрація в заклади дошкільної освіти
Умови приймання дітей до закладів загальної середньої освіти
Роз'яснення нових положень про повну загальну середню освіту і як зміниться освіта у місті Умань
Веб-сайт Державної служби якості освіти України
is bluehost good

Крути – символ українського патріотизму

     29 січня 2022 року виповнюється 104 роки бою між українськими військовими курсантами та російськими військами під Крутами.

     29 січня 1918 року на залізничній платформі в Крутах українські військові і студенти з 16 кулеметами та однією гарматою дали бій росіянам, які мали десятикратну перевагу в живій силі, бронепотяг та артилерію. Бій під Крутами тривав близько шести годин, у ньому загинуло від 70 до 100 бійців з української сторони. Втрати більшовицьких військ тоді сягнули 300 людей. Українці затримали росіян на чотири дні, що дало змогу укласти Берестейський мирний договір. До річниці цих подій у закладах загальної середньої освіти  пройшли тематичні  заходи.

      На уроках предмета «Історія України» проведено уроки патріотичного виховання, уроки пам’яті, присвячені подвигу Героїв Крут. Класними керівниками 5-11 класів проведено тематичні інформаційні хвилинки, інформ-дайжести, тематичні бесіди, історичні читання, усні журнали, історичні віртуальні екскурси. Учні 8-11 класів переглянули документальний фільм «Пам’ятай про Крути», що дозволило їм отримати ще більше інформації про бій юних українців із більшовицькими військами у січні 1918 року. Запаливши свічки діти хвилиною мовчання вшанували полеглих хлопців, які без вагань віддали молоде життя в ім’я волі свого народу та щиро побажали кращої долі для держави.

      У ЗЗСО №№ 1,3, УСШ №12 вчителем предмета «Захист України» Юрієм Торгало для учнів 11-х класів проведено Уроки звитяги  «Пам'ятаємо. Герої Крут». Андрій Гончар, громадський активіст, волонтер, провів історичний екскурс учням у січень 1918 року, на залізничну станцію Крути. Свінціцький Роман, учасник бойових дій на Сході України, волонтер, розповів здобувачам освіти про нелегке становлення новітніх Збройних Сил України, мужність захисників держави в протистоянні російським агресорам. Сержант запасу Державної прикордонної служби України Євген Пустовіт ознайомив присутніх із стрілецькою зброєю та спорядженням українських військових.

      Битва під Крутами – одна з визначних сторінок історії України, яку ми маємо пам’ятати, адже ця історична подія стала днем національної ідеї, ідеї єдності і сили Української Держави! 



 



 

 

 

 

 

 

Управління освіти та гуманітарної політики Уманської міської ради © 2023

Offcanvas