Відбір підручників для ЗЗСО

        Конкурсні відбори підручників для закладів загальної середньої освіти  здійснюються з метою забезпечення здобувачів загальної середньої освіти і педагогічних працівників новим поколінням підручників з навчальних предметів типових освітніх програм закладів загальної середньої освіти.

        Конкурс проводиться у два етапи:

I етап – проведення науково-методичної експертизи та антидискримінаційної експертизи проектів підручників за їх електронними версіями, що подають фізичні та юридичні особи, які мають виключні майнові права на використання підручника;

ІІ етап – вибір проектів підручників закладами загальної середньої освіти за електронними версіями їх оригінал-макетів.

       Електронні версії фрагментів оригінал-макетів підручників, яким за результатами І етапу Конкуру надається відповідний гриф, розміщуються в Електронній бібліотеці ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» у вільному доступі за посиланням lib.imzo.gov.ua у розділі «Конкурс підручників».

        Безпосередній вибір підручників за фрагментами електронних версій їх оригінал-макетів з кожної назви підручника здійснюють вчителі ЗЗСО. Остаточне рішення щодо вибору підручників має бути схваленим на засіданні педагогічної ради ЗЗСО, про що складається відповідний протокол, де зазначається інформація про вчителів, які безпосередній здійснили цей вибір.

        З метою відкритості та прозорості процедури вибору ЗЗСО на власних вебсайтах оприлюднюють вищезазначені протоколи педагогічної ради. Будь-яка зміна вибору ЗЗСО неможлива.

       Остаточне рішення про включення або не включення  підручників до переліку підручників, що можуть друкуватися за кошти державного бюджету, буде ухвалюватися колегією МОН.

       Про вплив або бажання третіх осіб вплинути на волевиявлення вчителя щодо вибору підручників чи про факт зміни волевиявлення вчителів можна повідомити на «гарячу телефонну лінію» МОН (044)248-17-50, (044)248-21-61 чи письмово на поштову адресу МОН (проспект Перемоги, 10, м. Київ, 01135) або ІМЗО (вул. Василя Липківського, 36, м. Київ, 03035).

ЗЗСО заповнюють спеціальну форму вибору електронних версій оригінал-макетів на базі інформаційно-телекомунікаційної системи «Державна інформаційна система освіти».

      Під час заповнення форми необхідно указати кількість примірників і розподілити 5 альтернативних підручників (на вибір закладу освіти) з цього предмета у порядку пріоритету для даного закладу освіти.

Альтернативні підручники, з урахуванням пріоритету, надійдуть до закладу освіти у тому випадку, якщо основний чи інший альтернативний підручник не увійде до переліку підручників, що можуть друкуватися за кошти державного бюджету.

        Привертаємо увагу керівників закладів освіти, що Рахунковою палатою під час проведення аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених МОН на забезпечення підручниками та посібниками, було встановлено, що часом заклади освіти надають недостовірну потребу в підручниках і посібниках, зокрема, неправомірно її збільшують.

Отже, зазначена потреба у підручниках має чітко відповідати кількості учнів вищеназваних класів.

        Якщо в закладі освіти кількість класів на паралелі більше одного, то можна вибирати різні підручники для кожного класу. Проте, ураховуючи досвід попередніх років, бажано, щоб педагогічна рада ухвалила вибір для закладу освіти щодо однієї назви підручника з кожного предмета.

        Результати вибору за фрагментами електронних версій їх оригінал- макетів з кожної назви підручника, здійснені ЗЗСО, у паперовому вигляді засвідчуються підписом керівника цього ЗЗСО.

        Привертаємо увагу, що керівники ЗЗСО несуть персональну відповідальність за достовірність результатів вибору та своєчасність їх оформлення.

        Як зазначалося вище, ЗЗСО оприлюднюють результати вибору на своїх вебсайтах в електронному вигляді (у форматі pdf) та передають їх у паперовому та електронному вигляді до органу управління освітою в ОТГ, якому вони підпорядковані.

        У разі виникнення запитань ЗЗСО можуть звернутися до «Call-центру» щодо допомоги педагогічним працівникам під час конкурсного відбору підручників за телефонами (044)248-17-50, (044)248-21-61.



 



 

 

 

 

 

 

Управління освіти та гуманітарної політики Уманської міської ради © 2023

Please publish modules in offcanvas position.