Семінар директорів закладів загальної середньої освіти, МНВК

       12 березня 2021 року центром професійного розвитку педагогічних працівників відділу освіти Уманської міської ради Черкаської області (консультант, який виконує функції керівника Інна Трохименко) та навчально-виховним комплексом «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів     №10 – медична гімназія» Уманської міської ради Черкаської області (директор Галина Молчан) проведено семінар-практикум директорів ЗЗСО, МНВК з теми «Навчання і збереження здоров'я учнів в умовах сучасних викликів», метою якого було ознайомлення з реалізацією оздоровчої функції навчального закладу, інтеграцією пізнавальної та рухової діяльності в системі навчання і виховання школярів. Інна Трохименко акцентувала у вагу на дотриманні вимог чинного законодавства, зокрема Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти; п.1 ст.21 Закону України «Про повну загальну середню освіту»: «Заклад освіти створює безпечне освітнє середовище з метою забезпечення належних і безпечних умов навчання, виховання, розвитку учнів, а також формує у них гігієнічні навички та засади здорового способу життя».

     Галина Молчан презентувала роботу закладу, обґрунтувала актуальність створення здоров’язберігаючого освітнього простору. Керівник поділилася досвідом щодо забезпечення нешкідливих, здорових та безпечних умов здобуття освіти.

     Заступник директора з навчально-виховної роботи Анжела Сліпенька інформувала про участь закладу із 2016 року у Всеукраїнському проекті «Навчання в русі», метою якого є збереження здоров’я учнів і запобігання їх захворюваності. Під час виступу продемонстровано цікаві відеоролики, в яких відображено освітній процес учнів початкової школи, що супроводжується різноманітними руховими вправами: танцювальними руханками, вправами для очей, постави, пальчиковою гімнастикою та ін.

     Учитель інформатики Олександр Хомич розповів про організацію у закладі дистанційного навчання, дотримання санітарних правил і норм щодо формування розкладу навчальних занять, безперервної тривалості навчальної діяльності з технічними засобами навчання (Наказ МОЗ України від 25.09.2020 №2205 «Про затвердження санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти»). Звернув увагу на дотриманні вимог щодо захисту персональних даних учасників освітнього процесу в електронному освітньому середовищі, а також на надзвичайно важливій роботі батьків як суб’єктів дистанційного навчання.

     Цікавими були результати анкетування учнів НВК №10-медичної гімназії щодо навчального навантаження, моніторингу рухової активності школярів, особливо разом з батьками, використання екранного часу, про які інформувала вчитель основ здоров'я Ірина Криворучко.

     «Психологічний супровід освітнього процесу під час дистанційного навчання» - таку назву мав виступ практичного психолога закладу Наталії Левченко, яка поділилася досвідом складання плану роботи на період карантину, провела цікавий тест на самопізнання.

     Людмила Пучкова, вчитель англійської мови, розповіла про межі взаємодії педагога та асистента в умовах інклюзивного навчання, надала рекомендації учителям, асистентам вчителя, батькам дітей з особливими освітніми потребами, зробила висновок, що всі разом зможемо допомогти таким дітям тоді, коли будемо розуміти, підтримувати та цінувати їх сильні сторони та потреби.

     По завершенню заходу учасники відмітили його практичну значимість та актуальність отриманої інформації.



 



 

 

 

 

 

 

Управління освіти та гуманітарної політики Уманської міської ради © 2023

Please publish modules in offcanvas position.