Науково-практичний вебінар професійної спільноти вчителів 4-х класів науково-педагогічного проєкту «Інтелект України» закладів загальної середньої освіти Уманської МТГ

     3 грудня 2021 року за ініціативи центру професійного розвитку педагогічних працівників проведено науково-практичний вебінар міської професійної спільноти вчителів 4-х класів НПП «Інтелект України», які наполегливо реалізовують засади Державного стандарту початкової освіти щодо компетентнісного  та інтегрованого навчання у відповідності до освітніх програм всеукраїнського експерименту  з урахуванням методичних рекомендацій МОН України. Онлайн-трансляцію для педагогів було організовано ЗОШ № 11, яка вважається провідною не тільки в реалізації НПП «Інтелект України» в учнівському середовищі, а й базовим тренінговим центром з підготовки освітян регіону до роботи в експериментальних класах початкової ланки.

    Руденко Н.Л., консультант ЦПРПП, ознайомила учасників засідання з пріоритетним завданням - поглибити знання з теоретико-методичної підготовки педагогів для реалізації інтегрованого навчання. Фахівець акцентувала увагу вчителів на технологіях, які підвищують ефективність освітнього процесу: хід уроку планомірно здійснювати за допомогою методів творчого та проблемного характеру, які формують базу знань, необхідну для інтелектуального розвитку дитини, компетентностей дослідницької діяльності та вміння самостійно здобувати знання.

     Теоретичний блок вебінару було розпочато з доповіді «Міжпредметна інтеграція як спосіб формування предметних компетентностей» Столярової Т.А., вчителя ЗОШ №11. У керованій лекції освітянка запропонувала учасникам засідання формувати  передумови для різнобічного розгляду певного об’єкта, поняття, явища, формуючи при цьому системне мислення та позитивне емоційне ставлення до пізнання.

     Керівник ПСПП 4-х класів ПензайЛ.І. запропонувала майстер-клас «Інтеграція навчального процесу в НПП «Інтелект України», досвідчений практик, вчитель НПП «Інтелект України» у ЗОШ №14, мотивувала колег використовувати  у своїй роботі інтегровані уроки з метою вирішення існуючої у предметній системі суперечності між розрізненими предметними знаннями учнів і необхідністю їх комплексного застосування на практиці, тим самим підвищуючи  результативність процесу навчання. Продовжила практичний блок вебінару Кравчук І.М., вчитель ЗОШ № 11. Освітянка презентувала практикум «Особливості організації інтегрованих уроків природничо-математичного циклу», під час якого колеги ознайомились, як педагог вчить учнів працювати з різними джерелами інформації (графічною, текстовою, аудіо, відео), самостійно знаходити її за вказаними орієнтирами, під час опрацювання інформації використовувати прийоми критичного мислення, приймати рішення та вирішувати проблеми, ефективно спілкуватися з іншими учасниками освітнього процесу.Сприяти успішній адаптації юної особистості до сучасних умов, підвищенню її конкурентоздатності в майбутньому.

     STEM-проєкти: «У країні роботів», «Альтернативні джерела енергії»; еко-проєкт «Годівничка», марафон «STEAM_KIDS» та низку захопливих інтегрованих уроків та заходів, які було проведено впродовж тижня початкової школи у НВК № 7-колегіумі, у формі «освітянських гостин» презентувала керівник методичної лабораторії закладу Олійник Н.В., освітянка, яка увійшла у 50-ку кращих вчителів України та 3-ку кращих вчителів Черкаської області. Творчий підхід вчителя НПП «Інтелект України» створює оптимальні умови для впровадження інтегрованого навчання з метою гармонійного розвитку дитини, формуванню у неї цілісного уявлення про навколишній світ, сприяє розвитку критичного мислення та творчих здібностей кожного учня початкової школи зі STEM-підходом. Більш детально переглянути матеріали спільноти вчителів цього закладу можна на YouTube-каналі за посиланням: https://youtu.be/I7mzvKQGGro .

     Вебінар потенційно розкрив практичну та когнітивну спрямованість:  вчителі обмінювались досвідом, творчо окреслючи проблематику впровадження інтеграції у практичній діяльності, основні аспекти партнерства учнів та вчителів.

    Всі матеріали науково-практичного вебінару будуть доступні на сайті професійної спільноти вчителів початкових класів Уманської МТГ  за наступним посиланням: https://umanstudy.at.ua/

 

 



 



 

 

 

 

 

 

Управління освіти та гуманітарної політики Уманської міської ради © 2023

Please publish modules in offcanvas position.