Електронна реєстрація в заклади дошкільної освіти
Умови приймання дітей до закладів загальної середньої освіти
Роз'яснення нових положень про повну загальну середню освіту і як зміниться освіта у місті Умань
Веб-сайт Державної служби якості освіти України
is bluehost good

Оплата праці працівників закладів освіти м. Умані під час призупинення освітнього процесу у зв’язку з ускладненням епідеміологічної ситуації

З метою запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19 постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 прийнято рішення про установлення з 12 березня до 3 квітня 2020 року на усій території України карантину, заборонившивідвідування закладів освіти її здобувачами.

Але,незважаючи на те, що освітній процес в закладах дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти не проводиться, за працівниками закладів зберігається заробітна плата.

Відповідно до пункту 77 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 15.04.1993 № 102, у випадку, коли в окремі дні заняття не проводяться з незалежних від учителя причин, оплата його праці здійснюється з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, за умови, що вчитель (викладач) виконує іншу організаційно-педагогічну роботу.

Листом Міністерства освіти і науки України від 11.03.2020 №1/9-154 рекомендовано частково перевести працівників на роботу в дистанційному режимі та на виконання інших видів робіт (організаційно-педагогічна, методична, наукова, тошо).

У випадку, якщо такої роботи немає, час простою оплачується в порядку і розмірах, визначених статтею 113 Кодексу законів про працю України. Згідно з цією статтею час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

Водночас за пунктом 8.3.3 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016-2020 роки сторони рекомендують керівникам установ та закладів освіти забезпечити оплату простою працівникам, включаючи непедагогічних, не з їх вини в розмірі середньої заробітної плати, але не менше тарифної ставки (посадового окладу).

Пунктом 5.2.3 Угоди між відділом освіти Уманської міської ради та Уманським міськкомом Профспілки працівників освіти і науки України на 2017-2021 роки визначено, що періоди, впродовж яких в навчальних закладах не здійснюється навчальний процес (освітня діяльність) у зв’язку із санітарно-епідеміологічними, кліматичними чи іншими незалежними від працівників обставинами, є робочим часом педагогічних та інших працівників. У зазначений час працівники залучаються до навчально-виховної, організаційно–педагогічної роботи відповідно до наказу у порядку, передбаченому колективним договором та правилами внутрішнього розпорядку.

Оплату праці вчителів, вихователів, включаючи вихователів груп продовженого дня, музичних керівників, інших педагогічних працівників закладів освіти у випадках, коли в окремі дні (місяці) заняття не проводяться з незалежних від них причин (епідемії, метеорологічні умови тощо), із розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, з дотриманням при цьому умов чинного законодавства.

У період карантину працівникам можуть надаватись чергові відпустки та відпустки без збереження заробітної плати виключно за їх згодою.



 



 

 

 

 

 

 

Управління освіти та гуманітарної політики Уманської міської ради © 2023

Offcanvas