Електронна реєстрація в заклади дошкільної освіти
Умови приймання дітей до закладів загальної середньої освіти
Роз'яснення нових положень про повну загальну середню освіту і як зміниться освіта у місті Умань
Веб-сайт Державної служби якості освіти України
is bluehost good

1 червня – Міжнародний день захисту дітей

Щороку, 1 червня, в Україні відзначається свято маленьких громадян нашої країни – Міжнародний день захисту дітей. Це свято покликане привернути увагу громадськості на захист прав дитини в області виховання, освіти, соціального забезпечення, фізичного і психологічного здоров’я та розвитку незалежно від національності, суспільного походження, майнового стану та інших факторів.

Міжнародний день захисту дітей відзначається з 1950 року після того, як в 1949 році його затвердили на сесії Міжнародної демократичної федерації жінок.

У 1959 році Організація Об’єднаних Націй прийняла Декларацію прав дитини, в якій визначено соціальні та правові принципи захисту і благополуччя дітей. Однак ця декларація мала лише декларативний і рекомендаційний характер, а для захисту та забезпечення прав дитини необхідні були конкретні закони і міжнародні договори. Тому 20 листопада 1989 року Генасамблея ООН прийняла Конвенцію про права дитини. В Україні з 27 вересня 1991 року набула чинності Конвенція ООН про права дитини, згідно з якою держави, які цю Конвенцію підписали, вживають усіх заходів щодо забезпечення захисту прав дитини, зокрема на життя, свободу думки і релігії, навчання та відпочинок тощо.

В Україні День захисту дітей відзначається з 1998 року згідно з Указом Президента №568/98 від 30 травня 1998 року «Про День захисту дітей».За роки незалежності в Україні ухвалено законодавство з охорони дітей, яке відповідає європейським стандартам та Конвенції ООН з прав дитини. Право дитини на життя та охорону здоров’я гарантовано Основами законодавства про охорону здоров’я та Законом України «Про охорону дитинства».

Традиційно, у перший день літа, проводяться різноманітні розважальні заходи, благодійні акції, концерти, змагання, конкурси, виставки, демонстрація фільмів, виступи артистів і аніматорів. Потрібно пам'ятати, що День захисту дітей — це не просто веселе свято для самих діток, а й нагадування дорослим про необхідність захищати права дитини, щоб діти росли здоровими і щасливими, вчилися і займалися улюбленою справою.

Для уманських дітей 1 червня 2020 року закладами освіти буде проведено ряд заходів:

1. У закладах дошкільної освіти:

- виставка малюнків «Моє щасливе дитинство»;

- челендж «Щасливі діти» (вокал).

2. У закладах позашкільної освіти:

- челендж «Щасливі діти» у номінаціях «Моя мрія», «Мої таланти», «Мої хобі», онлайн - виставка малюнків на тему «Мої права», онлайн -привітання з нагоди відзначення Міжнародного дня захисту дітей (БДЮТ)

https://www.facebook.com/groups/256637328829167/?ref=bookmarks ;

- ярмарка майстрів (онлайн майстер – класи по виготовленню дитячих сувенірів», онлайн - привітання з нагоди відзначення Міжнародного дня захисту дітей (СЮТ); https://youtu.be/3OG4prNSKiY;

- фотоколаж «Коли ми були маленькі», онлайн - розповіді вихованців «Маленька смішна історія мого карантину», творчий майстер – клас «Моя дитяча мрія» (УМЦЕНТУМ) https://umcentum.at.ua/news/krok_do_zirok/2020-05-28-269;

- майстер-клас з підготовки та проведення цікавого дозвілля з елементами спортивного орієнтування для дітей молодшого шкільного віку https://www.youtube.com/watch?v=CBQpDwyF8XU;

- віртуальна подорож просторами України зі світлин походів та експедицій, проведених Станцією юних туристів м. Умань за останні декілька років https://www.youtube.com/watch?v=dBGtzp3tubc.

І поки в домі дитячий сміх,

Від іграшок нікуди подітися,

Ви на світі щасливіше всіх,

Бережіть же, будь ласка, дитинство!



 



 

 

 

 

 

 

Управління освіти та гуманітарної політики Уманської міської ради © 2023

Offcanvas