Електронна реєстрація в заклади дошкільної освіти
Умови приймання дітей до закладів загальної середньої освіти
Роз'яснення нових положень про повну загальну середню освіту і як зміниться освіта у місті Умань
Веб-сайт Державної служби якості освіти України
is bluehost good

Важлива інформація стосовно обмежень цукру та солі в харчуванні учнів закладів загальної середньої освіти

         У зв’язку із проханням батьків дати роз’яснення стосовно зменшення кількості цукру та солі у раціоні для харчування дітей у загальноосвітніх навчальних закладах повідомляємо, що управління освіти керується вимогами нового Санітарного регламенту, який введений в дію 01.01.2021 року.

        Зменшення кількості цукру в напоях передбачено  вимогами нового  Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, затвердженого наказом МОЗ №2205 від 25.09.2020 року (додаток 9, розділ II, пункт 8г): напої, виготовлені на місці без додавання цукрів і підсолоджувачів (чай, компот, узвар, кавовий напій, какао). Для приготування інших страв (супи, соуси, другі страви, десерти) дозволено додавати не більше 5 г цукрів на 100 г готового продукту (пункт 9д додатку №9). При приготуванні хлібо-булочних виробів, борошняних кулінарних виробів додається не більше 6 г цукру на 100 г готового продукту (пункт 9в додатку №9).

       Обмеження кількості  солі  також передбачено  новим Санітарним регламентом (додаток 9, розділ II, пункт  9а): щоденне споживання солі   не повинно перевищувати 4г на день для учнів 1-4 класів. Кількість солі розраховується еквівалентно кратності прийомів їжі та кількості страв на один прийом їжі – 1г на сніданок, 2г на обід, 1г на вечерю. Відповідно, якщо на сніданок заплановано 3 страви (салат, основна страва та гарнір), то кількість солі для приготування салату – 0,3г, для гарніру – 0,3г, для основної страви – 0,4г на одну порцію.

 



 



 

 

 

 

 

 

Управління освіти та гуманітарної політики Уманської міської ради © 2023

Offcanvas