Засідання з елементами тренінгу «Оперативні комунікації з учасниками очного та дистанційного освітнього процесу під час воєнного стану» для вчителів 1-х класів

15 вересня 2022 року консультантом центру професійного розвитку педагогічних працівників, координатором ПСПП  початкової освіти Уманської МТГ Руденко Наталією Леонтіївною проведено засідання з елементами тренінгу «Оперативні комунікації з учасниками очного та дистанційного  освітнього процесу під час воєнного стану» з вчителями 1-х класів ЗЗСО Уманської МТГ.

Зустріч педагогів початкової ланки проходила у форматі робочих блоків: інформаційно-методичного, дискусійного, практичного. Особлива увага була приділена питанню планування, тому що умови воєнного часу вимагають гнучкого підходу до організації освітнього процесу. З огляду на те, що актуальним стає питання підвищення професійної компетентності фахівців початкової освітньої ланки у напрямі оволодіння сучасними технологіями психолого-педагогічної допомоги учасникам освітнього процесу в умовах воєнного стану. Отже, модератором засідання-тренінгу було запропоновано для роботи методичний кейс, який має наступні складові:

  • Оперативні комунікації з учасниками освітнього процесу.
  • Педагогіка партнерства.
  • Формування алгоритму дій, практичне тренування учнів у разі  небезпеки під час воєнного стану.
  • Мінна безпека.
  • Тривожний наплічник.
  • СЕЕН - соціально-емоційне  та етичне навчання. Принцип здоров'язбереження.
    Порадник психологині Світлани Ройз для всіх учасників навчального процесу.
  • Під час дистанційного (змішаного) форматів навчання дотримання  вимог щодо часового регламенту.
  • Мотивація до навчання.
  • Інтегровані уроки - пазли освітнього процесу, які показуютьефективнезасвоєнняматеріалупід час обмежень у часі.
  • Платформи для дистанційного навчання. КЕЙС для вчителів.


Умань на освітянському фронті  ефективно озброєна завдяки матеріалам та рекомендаціям UNICEFUkraine. ЦПРПП завжди надає спектр допомоги вчителям: воркшопи, тренінги, семінари-практикуми, консультації з пофесійного супроводу педагогів, настановчих порад та підтримки.

Керівником міської професійної спільноти вчителів 1-х класів Олійник Н.В., вчителем початкових класів Уманської гімназії №7,  проведено практичне навчання-демонстрація з рухової активності «Крокуємо в укриття», адже питання безпеки входить до основних аспектів захищеності учнів під час освітнього процесу.

Сьогодні навчання дітей відбувається у незвичних для нас умовах. Це виклик не тільки для дітей, батьків, а й для вчителів. У непрості часи війни діти так само переживають стрес і тривогу. Тому за порадами фахівців у нинішніх умовах ми повинні перемістити фокус уваги з академічних успіхів на підтримку і нормалізацію психічного стану учнів. Психолог ЦПРПП Бондаренко Леся Вікторівна ознайомила педагогів з комплексом релаксуючих вправ, нагадала вчителям про турботу про себе, дала поради і запропонувала допомогу. Адже для того, щоб надавати допомогу іншим, необхідно відновлювати свій власний ресурс.

Отже, вчителі мають бути готовими до викликів сьогодення, озброєні інформативно і практично, а дотримання рекомендаційних правил та порад демонструватиме впевненість педагога у своїх діях.

 

 

 



 



 

 

 

 

 

 

Управління освіти та гуманітарної політики Уманської міської ради © 2023

Please publish modules in offcanvas position.